|
Чи ставили фото на пам’ятник у сніг або мороз?
|
|
misterbicips Регистрация 15.10.2021
| Дата: Пн, 13.10.2025, 15:31:53 | Сообщение # 1 |
Генерал-майор
Статус: Offline
|
Хтось встановлював фото на пам’ятник узимку, коли мороз і сніг? Майстри кажуть, що можна, але я сумніваюся, чи не піде тріщинами потім. Плануємо фотокераміку, а температура зараз близько -5. Не знаю, чи краще відкласти до весни, чи ризик мінімальний.
|
| |
|
|
antp111 Регистрация 07.03.2023
| Дата: Пн, 13.10.2025, 15:32:20 | Сообщение # 2 |
|
Сержант
|
Я ставив узимку, десь у січні. Фото було керамічне, обпалене, кажуть, що фарба впікається в глазур і не боїться морозу. Проблем не помітив навіть через кілька сезонів. Головне — монтаж, щоб не було щілин. Якщо вода потрапить під плитку і там замерзне, тоді може “підняти” край або дати мікротріщини.
|
| |
|
|
misterbicips Регистрация 15.10.2021
| Дата: Пн, 13.10.2025, 15:32:29 | Сообщение # 3 |
Генерал-майор
|
Тоді справа не стільки в самому матеріалі, скільки в тому, як його приклеять. Я чув, що при перепадах температур деякі плитки можуть відшаровуватись або лопатися по краях. Ви ставили на відкритій ділянці, чи є навіс над пам’ятником? Бо в нас усе просто під снігом, і взимку буває сильний вітер із дощем.
|
| |
|
|
antp111 Регистрация 07.03.2023
| Дата: Пн, 13.10.2025, 15:33:09 | Сообщение # 4 |
|
Сержант
|
Так, пам’ятник стоїть повністю відкрито, але плитку ставили з якісним герметиком і клейовим складом, який не боїться морозу. Якщо робити правильно, кераміка витримує і сніг, і -20. Її фарба запікається при високій температурі, тому не розшаровується і не вбирає вологу. Проблема лише тоді, коли під час монтажу залишають зазор або не герметизують краї - тоді вода може проникнути й при замерзанні трохи розширити місце під плиткою. Раджу або дочекатися кілька тепліших днів, або домовитись, щоб використали морозостійкий клей і закрили шви повністю. На фото на памʼятник https://foto-na-pamjatnyk.com.ua/ якраз пояснюють, які матеріали краще переносять холод, і показано, що правильно випалена кераміка спокійно витримує морози без тріщин. Якщо зробити монтаж без порушень, нічого не станеться навіть узимку.
|
| |
|
|